Over ons

Over Stolk Orgels

Stolk Orgels is dé specialist van digitale orgels in Nederland. Wij zijn een orgelspeciaalzaak waar u terecht kunt met al uw vragen en wensen als het gaat om een huiskamer- of kerkorgel. In onze showrooms vindt u een uitgebreid assortiment nieuwe orgels van alle bekende orgelbouwers. Daarnaast kunt u bij ons ook altijd terecht voor een mooi occasion orgel.

De hoofdvestiging bevindt zich in Nieuwerkerk aan den IJssel en in  Krabbendijke (ZLD) bevindt zich onze nevenvestiging, die gerund wordt door Maarten van Manen en Cees van der Hart. Onze verkoopadviseurs hebben stuk voor stuk een jarenlange ervaring in de orgelbranche.

Stolk Orgels staat voor de hoogste kwaliteit als het gaat om begeleiding bij aankoop van een instrument. Wij nemen dan ook graag de tijd om samen met u een orgel te vinden wat het beste bij uw wensen aansluit.

 


Geschiedenis

Oprichter Henk Stolk aan het woord.
“In 1988 startte ik, op 40 jarige leeftijd een orgelhandel op, H. Stolk Handelsonderneming. In een schuur achter het huis aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar zo’n 12 tot 15 orgels konden staan. De handel liep voorspoedig, maar er konden nog geen nieuwe orgels verkocht worden. Daarvoor had je in die tijd een vakdiploma nodig. Na een 3 jarige avondcursus werd dat gehaald en stond er niets meer in de weg.”

“In 1991 kregen we als eerste het Eminentdealerschap toegewezen, waarna ook het dealerschap van Johannus, Ahlborn en Domus, (het huidige Viscount) volgde. In 1992 is de handelsonderneming omgezet in ‘Stolk Orgels BV’.
De opzet was om geen muziekzaak, maar een orgelspeciaalzaak te zijn en dat sloeg enorm aan! In de periode die volgde werden er meerdere filialen geopend. In Nederhemert, Krabbendijke, Beesd en Papendrecht.”

“Mede door een team van gedreven medewerkers (ze waren bijna allen kerkorganist) kwamen we tot een enorme groei en grote bekendheid in Nederland, maar ook in het buitenland. Ik moet zeggen dat de Heere me rijkelijk heeft gezegend met de gaven en talenten die ik hij me gaf. Boven alles ‘Soli deo Gratia’ Hem alleen de eer!”

Na een aantal jaren bij zijn vader in het bedrijf te hebben gewerkt, heeft zoon Dennis de zaak in 2011 overgenomen. “Het was een spannende stap, maar ook een mooie uitdaging om het familiebedrijf voort te zetten.”

De jaren die volgden waren interessant, maar zeker ook intens. “Al snel na de overname kwamen we in een wereldwijde recessie terecht. Gelukkig hebben we die tijd goed kunnen doorstaan.”

De steeds verdergaande digitalisering en de ontwikkelingen op internet hebben uiteindelijk geleid tot de keuze om een aantal vestigingen te sluiten en ons te concentreren op de twee grootste vestigingen.

Een juiste keuze, bleek achteraf. Vanuit Nieuwerkerk aan den IJssel en Krabbendijke kunnen we in de behoefte van onze klanten voorzien.

“Door nationaal – maar zeker ook internationaal – bezig te zijn met orgels en alles wat eromheen gebeurt, is het bedrijf gegroeid naar wat het nu is. Een speler op de orgelmarkt, die niet meer weg te denken is.”

Vanaf 2022 is de directie uitgebreid met de komst van Nico Stam en werken we met een gedreven team samen om het beste voor onze klanten te realiseren.