Nieuw kerkorgel nodig, en dan? - artikel

Nieuw kerkorgel nodig, en dan?

 

U kent ze vast wel, die imposante pijporgels in grote kerken en kathedralen. Een front wat helemaal vol staat met pijpen van allerlei formaat. Het één modern en strak, het andere kunstig en sierlijk.

Dan te bedenken dat de meeste pijpen voor u als luisteraar niet zichtbaar zijn, maar het orgel er vol mee staat. De kleinere kerkorgels tellen al gauw enkele honderden pijpen en wanneer we kijken naar de grotere pijporgels praat je zomaar over een enkele duizenden pijpen.

U zult begrijpen dat je bij de aanschaf van een nieuw pijporgel praat over een grote investering! Voor de aanschaf van een nieuw kerkorgel spelen er meer aspecten mee dan alleen de (hoge) aanschafprijs. In dit artikel leest u daar meer over.

Bekijk onze kerkorgels

Installatie Sionskerk te Zwolle

 

Wat is de rol van het orgel in de kerk?

 

Een aantal decennia terug was die vraag wat eenvoudiger te beantwoorden dan nu. Het orgel werd toen vaak als enige instrument gebruikt voor kerkmuziek en begeleiding van gemeentezang en kerkmuziek.

Kortom, de functie van het orgel was toendertijd hoofdzakelijk het begeleiden van gemeentezang.

Als we deze vraag anno 2023 moeten beantwoorden ziet het plaatje er toch beduidend anders uit. We kennen nog steeds de kerken waar alleen het orgel gebruikt wordt voor begeleiding van de gemeentezang, maar er zijn ook tal van gemeentes waar het orgel een ‘bijrol’ heeft gekregen. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de piano, een aantal solo instrumenten, al dan niet in combinatie met het orgel.

 

Maatwerk

 

Of de keuze nu valt op een pijporgel, een elektronisch kerkorgel met hoogwaardige digitale techniek, of een Hauptwerkorgel. Voor een kerkorgel is maatwerk nodig! Met ruim 35 jaar ervaring in de orgelbranche is Stolk Orgels gespecialiseerd in het leveren van maatwerk.

 

Voor een juiste keuze zijn er heel wat factoren van belang, zoals:

  • Hoe is de ruimte akoestisch?
  • Wat zijn de afmetingen van de ruimte?
  • Waar moet het orgel geplaatst worden?
  • Heeft de opdrachtgever een klankkleur in gedachten? Of moeten we daar samen naar op zoek?
  • Hoe groot is het aantal zangers dat begeleid moet worden?
  • Wat is de ideale samenstelling van de dispositie?

 

Voor het begeleiden van 150 mensen is een pijporgel van 6 tot 10 registers vaak al ruim voldoende, maar bij de keuze voor een elektronisch kerkorgel is vaak een uitgebreide(re) dispositie gewenst.

 

Het orgel in samenspel met andere instrumenten

 

Bij het gebruik van bijvoorbeeld een piano en eventueel meerdere (solo)instrumenten brengt het pijporgel een aantal uitdagingen met zich mee. Een daarvan is de toonhoogte. De toonhoogte van een pijporgel wordt namelijk beïnvloed door de temperatuur in de ruimte.

Laten we even uitgaan van A = 440 Hz bij een gemiddelde temperatuur van zo’n 18 graden Celsius. Als de temperatuur in de ruimte ’s zomers de 25 graden Celsius bereikt, stijgt de toonhoogte van het orgel behoorlijk en is dit geen 440 Hz, maar bijvoorbeeld 443 Hz.

Wanneer er echter ook tegelijkertijd een piano of vleugel gebruikt wordt, kan dit zomaar betekenen dat de pianostemmer in meerdere stemrondes naar de juiste toonhoogte moet werken. Deze grote verschillen zijn niet bevorderlijk voor de piano of vleugel en brengt ook terugkerende kosten met zich mee.

 

Het orgelspel in combinatie met andere instrumenten kan een goede reden zijn om niet te kiezen voor een pijporgel, maar voor een elektronisch orgel. De huidige digitale technieken zijn zodanig geperfectioneerd dat het mogelijk is om de klank en de draagkracht van het klassieke pijporgel te evenaren.

 

Ergens las ik:  “Alleen de geur maakt nog het onderscheid tussen een elektronisch orgel en een klassiek pijporgel. Een traditioneel pijporgel heeft een oude, houten geur wat een elektronisch orgel niet heeft.” Zo simpel ligt het echter niet. Alleen al omdat in de meeste situaties niet gekozen wordt voor een gelijkwaardige dispositie bij een pijporgel, of elektronisch kerkorgel.

 

Alle merken onder één dak

 

Een voordeel voor kerkgenootschappen en/of verenigingen is dat u bij Stolk Orgels terecht kunt voor iedere (digitale) installatie. Of het gaat om een Johannus-, Content-, of Viscount installatie, onze kerkorgelspecialisten zijn bekend met de ins en outs van de verschillende systemen. Waar de keuze ook op valt, met Stolk Orgels haalt u het beste uit uw kerkorgelinstallatie!

Binnen ons bedrijf werken we met korte lijnen, zodat we snel kunnen schakelen. Onze technische dienst kan, indien nodig, binnen 24 uur ter plaatse zijn in heel Nederland en België. Zo bent u ervan verzekert dat eventuele storingen aan uw installatie ook snel verholpen kunnen worden en de inzet van uw instrument gewaarborgd blijft.

Meer weten?

 

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan, of lees dan het artikel “Waardig alternatief voor het pijporgel”

Bekijk onze kerkorgels

Onderhoud & reparatie

Verhuur

Referenties